2024. április 24. (szerda) -
György
napja Beszterce
8°C
1€
= 4.9761 lej
      
= 5.7878 lej
      
100HUF
= 1.2649 lej
      
1$
= 4.6567 lej
      

Nemzetközi fesztiválon a besztercei Vadrózsa Néptáncegyüttes

Tíz táncos pár vett részt a XXIII. Nemzetközi Néptánc és Népdal Nyári Fesztiválon Ohridban, ahol más országok között, büszkén képviselték Romániát és az erdélyi Beszterce-Naszód megyét, Simon Szabolcs táncoktató vezetése alatt.

 A 23. alkalommal megrendezett fesztivál lehetőséget biztosított, a résztvevő országok zenéjének, népviseletének, folklórjának és hagyományaiknak bemutatására, valamint új barátságok kialakítására más-más régió béli és nemzetiségű együttesekkel.

Minden évben rengeteg együttes jelentkezik erre a rendezvényre, különböző országokból, nyitottságot mutatva más nemzetek kultúrájának befogadására.

16 óra utazás után, szerencsésen megér­keztek a besztercei táncosok is, akik először vettek részt ezen a fesztiválon, három szászrégeni oktató kíséretével, Simon Szabolcs, Nagy Győző és Marcu Dániel, július 26. és 30. között.

Az eseményen a táncegyüttesek hagyomány őrző táncaikból nyújtottak ízelítőt. A színpadon több ország néptánccsoportjainak produkcióját lehetett megtekinteni, mint Makedónia, Szerbia, Lengyel és még sok más ország, minden csapatot közel hozva a néptánc iránti szeretet.

 Nagyon színvonalas előadást mutatott be a besztercei Vadrózsa is, akik egyre igényesebb, jól felépített produkciókat adnak elő a színpadon, nekik lévén ezúttal a legnehezebb dolguk, hiszen két nemzetet kellett képviselniük egyszerre, magyar nép­tánccsoportot, Romániából. A gyerekek helyt álltak a kihívásnak, szép népviseletben, énekelve és mosolyogva vonultak a színpadra, komolyan őrizve és gondosan betekintést adtak a hazai hagyományok fele.

A Vadrózsa Néptáncegyüttes, 2009-ben alakult meg Besztercén, ahol mai napig minden kis- és középiskolás gyerek megtanulja tisztelni, népszerűsíteni és megszerettetni a népi táncokat. Az évek során lelkes tagjai, számos rendezvényeken vettek már részt, bemutatva a népdalok és táncok csodás világát.

Fellépés után a tagok megismerhették Ohrid ősi város kis részét, amely az azonos nevű tó partján található, hosszú évek óta a macedón turizmus központja. Arra is alkalom kínálkozott, hogy megismerkedjenek az ország történelmével és kulturális értékeivel.

A táncosok fáradtan, de boldogan, remek hangulatról számoltak be hazatérésük után. Az öt élménydús napon pedig rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek és remélik, hogy a jövőben is részt vehetnek majd egy ilyen rangú fesztiválon, ahol szemet gyönyörködtető táncokat adhatnak elő.

Az utazás nem jöhetett volna létre az önzetlen támogatók segítsége nélkül, amely esélyt nyújtott Beszterce-Naszód megyét méltón képviselni nemzetközi szinten:

 

SYS Dental Beszterce;

Coramet Impex S.R.L;

S.C. Metrem Beclean S.R.L;

Romfulda Prod S.R.L;

Rombat S.A;

S.C. Art Impex Central S.R.L;

Besztercei Szülők Szövetsége;

Pavsig Company S.R.L;

Grigore Moisil Szövetség;

Cafe Bar Select S.R.L;

Rémán Annamária;

Rémán Csaba;

Szakács Zoltán.